Картел при камионите – как да получа обезщетение [Обновена 03.06.2020]

Картел при камионите

Важно съобщение!

С решение на мюнхенския съд от 07.02.2020 (дело номер 37 O 18934/17) договори, с които са прехвърлени искове за обезщетение от картела при камионите по немското право, са обявени за невалидни. Според съда в Мюнхен, такива цесии нарушават Закона за Предостяване на Правни Услуги („ЗППУ“) във Федерална Република Германия. С това решение, съдът в Мюнхен отхвърли жалба за над 800 милиона евро.

Искаме да Ви информираме, че нашата инициатива НЕ е засегната от тези промени. Ние, заедно с партньорите ни от Холандия, Omni Bridgeway, прехвърляме Вашите исковете в съответствие холандското право, където този модел за преследване на искове е признат окончателно от съда.

Ако сте прехвърлили правото си на обезщетение към немски фонд, най-вероятно няма да можете да го получите. За повече информация, свържете се с нас или заявете обезщетението си през формата по-долу.

Какво представлява: Картел при камионите?

През юли 2016 Европейската комисия установява картел при камионите между най-големите производители на камиони. Всеки засегнат има право на обезщетение.

Когато няколко търговеца се споразумеят помежду си относно цените на предлаганите от тях стоки или услуги, това е картел. По този начин се увреждат потребителите и резултатът е, че крайната цена е завишена. Постигането на подобни спогодни между търговците е забранено и е в противоречие с правилата за защита на конкуренцията.

Картелът между най-големите производители на камиони е признат от Европейската комисия през 2016 г. Резюме на решението можете да намерите на официалната страница за правна информация на Европейския съюз тук.

Кои са участниците в картела при камионите?

В картела са участвали едни от най-големите производители на камиони – MAN, Scania, Volvo/Renault, Daimler (Mercedess), Iveco и DAF.

Имам ли право на обезщетение?


Право на обезщетение има всеки, който:

  • в момента притежава или ползва под наем/ на лизинг камион от горепосочените марки
  • камионът e произведен между 1997 и 2011, както и камионите, закупени след това, засегнати от следкартелния ефект.
  • да има документи, с които да се докаже собствеността или наемането на камиона

ВАЖНО!

Нямат право на обезщетение собствениците на камиони, които по документи са купили камионите на много ниски цени, защото не могат да докажат действително платените суми в съда.


Заяви своето обезщетение като попълниш нашата форма:


Как да получа обезщетение?


От картела са засегнати милиони камиони. В цяла Европа се водят дела срещу производителите. Най-сигурният начин да се получи обезщетение е да се участва в колективен иск. Бизнес Адвайзър партнира с една от най-големите компании за водене на колективни искове – Omni Bridgeway. Към момента компанията има събрани хиляди искове за обезщетение срещу картела.

Какъв е размерът на обезщетението?

Обезщетението се определя според всеки конкретен случай. Масова обаче обезщетението варира между 5000-10000 евро. За да се определи конкретният размер в хода на делото се прави експертиза.

Колко време отнема процесът?


Процесът отнема поне 1 година, поради огромния брой на камионите. Това обаче дава голямо предиство при воденето на процеса и увеличава значително шансовете за успех. Във воденето на делото участват най-опитните юристи и икомомисти в областта.

Нося ли някакъв риск?


Не. Всички разноски по време на делото са за сметка на нашия партньор. След като свърши процеса получаваш обезщетението си по посочена банкова сметка.


Разбери дали имаш право на обезщетение като попълниш нашата форма:

[ARForms id=110]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.