Декларация за липса на дейност – какво трябва да знаем

Макар и да не извършваш активна дейност чрез фирмата си, по закон си длъжен да подаваш всяка година декларация за липса на дейност към Търговски регистър. В тази статия ще намериш всичко най-важно за подаването на декларация за липса на дейност.


Какво точно представлява този документ?

С тази декларация на практика информираш държавата, че през последната година не си извършвал търговска дейност. Важно е да знаеш, че ако имаш дори само една сделка, не можеш да подадеш такава декларация. В такъв случай ще трябва да подадеш годишен финансов отчет (ГФО).


Можеш да подадеш твоята декларация бързо и лесно с нас!


Годишен финансов отчет (ГФО) и декларация за липса на дейност

Декларациите се подават от 2018 г. и са значително облекчение спрямо подаването на годишен финансов отчет (ГФО). Годишният финансов отчет се подава, ако твоята фирма има дейност.

Не рискувай да бъдеш глобен! Виж тази статия, в която обясняваме какво точно представлява Годишен Финансов Отчет: https://business-adviser.bg/goo-post/

Къде трябва да подадем нашата декларация?

Декларацията се подава в Търговски регистър и в Националния статистически институт.

Макар и привидно да става дума за една и съща декларация, има някои различния. В декларацията към Търговски регистър се посочва единствено, че фирамта няма дейност. За декларацията към НСИ обаче се посочва кода на последната осъществявавана дейност по КИД-2008, както и формата на собственост на капитала – държавна, общинска, частна на местно лице или частна на чуждестранно лице. Ако фирмата е нова и все още не е имала дейност, се посочва кода за предстоящата дейност.

Какъв е срокът за подаването и?

Срокът за подаване на декларацията в Търговски регистър е 31.03.2019 г., а в Националния статистически институт (НСИ) – 30.04.2019.

Какво става, ако изпусна срока?

Изпускането на срока за подаване на декларацията няма да доведе пряко до санкции. За фирмите, изпуснали срока, остава възможността да подадат ГФО до 30.06.2019. Имай предвид, че финансовият отчет се изготвя от счетоводител, а за подаването му в Търговския регистър се заплаща такса от 20 лв. За сметка на това при подаването на декларацията няма държавни такси.

Ако изпуснеш и двата срока, рискуваш глоби от НАП. През последните години се утвърди практиката от Търговски регистър автоматично да се генерира списък с всички фирми, които не са подали документите си в срок. Този списък се изпраща към НАП. След това НАП налага глоби, които започват от 200 лв.  и могат да стигнат до 3000 лв.

Важно!

Глоба се налага както на самата фирма, така и на управителя в лично качество.

Заличаване в Търговски регистър

Ако фирмата ти няма дейност и не искаш повече да се занимваш с декларации и годишни отчети, можеш да я заличиш от Търговски регистър. Процедурата е различна според това дали имаш ООД/ЕООД или ЕТ. И в двата случая след заличаването вече няма да има нужда да подаваш декларации и отечети.


Можеш да подадеш твоята декларация с нас:


Можеш да заличиш фирмата си от Търговския регистър с нас:


Процедура при поръчка на декларация за липса на дейност с нас:

Правиш поръчка

Консултираме те и събираме нужната инфорамция

Ангажиментът ти е между 1-3 минути.

Подаваме документите в Търговски регистър

Готово!

Ако статията ти е допаднала, може да ни последваш във Фейсбук, където също споделяме полезна информация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *