Какво трябва да знам за подаването на Годишен финансов отчет (ГФО)?

Всички активни фирми са длъжни да подадат годишен финансов отчет (ГФО). В тази статия ще можеш да разбереш всичко важно за задълженията ти по закон при подаване на годишен финансов отчет.

В случай че имаш фирма без дейност, можеш да подадеш декларация за липса на дейност без такси и без да ти е необходимо съдействие от счетоводител. Повече можеш да прочетеш тук.

Какво е годишен финансов отчет (ГФО)?

С годишен финансов отчет се декларира твоята дейност за предходната година. С подадения отчет през 2019 г. декларираш приходите и разходите си за 2018 г.

Годишният финансов отчет се изготвя от счетоводител и трябва да отговаря на всички изисквания на закона за счетоводство.

В зависимост от оборота на твоята фирма финансовият отчет съдържа различни компоненти. Най-често отчетът включва:

  • счетоводен баланс
  • отчет на приходите и разходите
  • отчет за паричните потоци
  • отчет за собствения капитал

Важно!

Отчетът обобщава цялата ти дейност за годината и обикновено се съставя от счетоводителя, който е водил счетоводството на твоята фирма през година.

Подаване на годишен финансов отчет

Годишният финансов отчет се подава в Търговски регистър. Имай предвид, че поради огромното количество подадени отчети към края на юни Търговския регистър спира да функционира нормално. В този период всичко останали заявления (регистрация на фирма, промяна на обстоятелства и др.) се разглеждат със закъснение.

Препоръчваме ти да подадеш своя отчет преди 15.06., за да избегнеш техническите проблеми с Търговски регистър.

Срокове и такси

Крайният срок за подаване на ГФО е 30.06.

Внимание!

Системата на Търговски регистър изпраща автоматично информация до НАП за всички късно подадени финансови отчети. Понякога се налагат глоби дори само за един ден закъснение.

При подаването на документите се дължи държавна такса. Ако подадете отчета си на място, таксата ще е 40 лв. При подаване онлайн ползвате отстъпка от 50% и таксата е 20 лв.

Имате нужда от съдействие?
Свържете се с нас или се обадете на

0894 644 768

Запитвания и поръчки
Къде искате да регистрирате марката?
На този телефон ще се свържем с Вас за допълнителни разяснения

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *