Избор на име на фирма – защо е важно и как да изберете?

За да стартирате успешно своя бизнес, първата стъпка е да регистрирате фирма и даизберете име на фирма.

Ако се интересувате от процедурата по регистрация на фирма, можете да прочетете нашата статия тук.

Какво е име на фирма?

Под име на фирма се разбира наименованието, с което фирмата е регистрирана в Търговски регистър. Всяка година в Търговски регистър се вписват нови около 40 000 фирми. Шансът името, което сте харесали, да е заето е доста голям.

Какво става, ако вече има друга фирма със същото име?

Законът изисква всяко име на фирма да е уникално. Не се допуска и регистрация, когато избраното име на фирма е твърде подобно на името на друга фирма.

Ако въпреки че харесаното от Вас име на фирма е заето, подадете заявление за регистрация на фирма, почти със сигурност ще получите отказ за регистрацията и ще загубите платената държавна такса от 55 лв. или 110 лв. Освен това ще трябва наново да отидете до нотариус и до банката, за да поправите избраното име на фирма.

Въпреки че има правило за уникалност на избраното име на фирма, понякога се случва две фирми да имат едно и също име. В този случай ще можем да различим едната от другата по нейния Единен идентификационен код (ЕИК). Това обаче може да бъде проблем за Вашите клиенти или партньори, които най-вероятно ще са объркани с кого работят.

Как да проверя дали избраното име на фирма е свободно?

Най-лесният начин да направите справка дали дадено име на фирма е заето, е да го потърсите в Търговски регистър. Добра практика е да проверите и сходни имена, защото при голяма сходност също може да получите отказ от търговски регистър. Ако не сте сигурни дали името, което сте избрали е подходящо, можете да се свържете с нас за съвет.

Имате нужда от съдействие?
Свържете се с нас или се обадете на

0894 644 768

Запитвания и поръчки
Къде искате да регистрирате марката?
На този телефон ще се свържем с Вас за допълнителни разяснения

Идеи за име на фирма

Клиентите ни често ни питат какво име на фирма да изберат. Имаме няколко практични съвета, които да ползвате за отправна точка при избор на име на фирма:

  • използвайте в името това, което ви отличава от конкуренцията или най-добре описва дейността ви
  • ако името е заето или има сходни имена, добавете Вашите инициали или година на стартиране на бизнеса
  • ако ще осъществявате дейността само в България можете да направите съответно добави “БГ” или “България”. Аналогично, можете да приложите това правило и за дейност в Европа, САЩ или друга държава или регион.
  • проверете дали избраното име е регистрирано като търговска марка и дали има свободен домейн

Име на фирма и Търговска марка

За някои бизнеси добрият избор на име на фирма е особено важен. Ако искате да изградите своя бранд, добра практика е избраното име на фирма да съотвестства с домейна Ви и търговската марка, под която работите. Ако не сте сигурни какво е търговска марка и как можете да я регистрирате, можете да прочетете повече в тази наша статия.

Промяна на име на фирма

Ако сте избрали име на фирма, което вече не харесвате или искате да промените по някаква друга причина, не се притеснявайте. Промяната на име е нещо нормално, което се случва постоянно.

За да смените избраното име на фирма, трябва да се провери дали новото име е свободно и след това да се подготвят документи, с които да се заяви промяната пред Търговски регистър. Ако имате нужда от съдействие за промяната на име на фирма, свържете се с нас и ние ще Ви съдействаме.