Как да спасите Вашия бизнес от фалит – #Коронавирус

АКТУАЛНО- Как да  спасим бизнеса си по  време на епидемия?
Как да спасите Вашия бизнес от фалит – #Коронавирус

Чудите се как да спасите Вашия бизнес от фалит? С разпрострнението на епидемията бизнесите търпят огромни загуби.

Безспорно е, че здравето на населението е най-важното и на първо място трябва да съхраним него. Затова Ви съветваме: не подлагайте себе си и околните на риск.

В тази статия ще систематизираме няколко начина, по които да запазите бизнеса си по време на извънредните мерки.

Подгответе се психически и си направете сметките

Един от най-бързите отговори на въпроса как да спасите Вашия бизнес от фалит е като не се поддадете на паниката и не рухнете психически. Това може да звучи тривиално, но е изключително важно. Настроите се, че през следващите няколко месеца бизнесът Ви няма да генерира приходите, които нормално получавате. Направете обективен анализ на положението и изчислете какви приходи можете да очаквате и какви разходи ще имате. Всичко, което не е 100% необходимо следва да се изключи от разходното перо.

Запазете спокойствие, защото, ако реагирате емоционално и се поддатете на паниката, може да изпуснете много възможности за бизнеса си.

Как да спасите Вашия бизнес от фалит – стопирайте всички възможни плащания и дейности

В кризисни ситуации като настоящата правото предвижда възможности да спрете плащания или да предприемете други сходни мерки.

Това включва:

  • частично или цялостно спиране плащания на наеми;
  • частично или цялостно спиране плащания към доставчици и подизпълнители;

Ако пък сте подизпълнител и забраните ви възспират да изпълните дадена услуга, тогава трябва да уведомите възложителя или партньора Ви за невъзможността да изпълните задължението си. Това може да е произвеждане на дадена стока или извършване на дадена услуга.

При преценката кои плащания могат или не могат да се спрат е необходимо да се направи правен анализ на конкретната ситуация и Ви съветваме да се свържете с адвокат.

Какво става с банковите ми кредити и заемите?

Положението при банковите кредити и заемите е по-различно. За съжаление, когато се дължат пари горните правила не се прилагат. Това, което можете да направите е да договорите с банката си условия за разсрочване или отсрочване на заема.

Банките също нямат полза да възникналата ситуация и повечето вече предвидиха специални правила за лихвите по време на епидемията. Най-вероятно Вашата банка ще има някаква политика относно обслужването на кредитите в този период.

Какво става със заплатите на работниците?

Настъпилата криза с корона вируса е изключително тежка както за работниците, така и за работодателите. От една страна, работниците могат да загубят работата си във време, в което никой не търси нови работници, а, от друга, работодателят трябва да изплаща заплати, за които няма необходимите приходи.

В закона има една възможност за “компромисно” решение. Работодателя може да намали работното време на работниците си поради големия спад в работата. Така работниците, макар и с намалено работно време, задържат работата си, а работодателите намаляват разходите си и задържат екипа си.

Освобождаване на работници

Ако сте сигурни, че няма да можете да издържите финансово, можете да освободите работниците си отново на основание намаляване обема на работа, като трябва да спазите сроковете на предизвестие и останалите правила на кодекса на труда.

Промяна на дейността на работниците

Друга възможност е да пренасочите работната сила на Вашата компания и работниците, които са извършвали определена дейност към друга такава. Например, имате ресторант, който не може да приема гости в помещенията си, но за сметка на това може да започнете да извършвате доставки по домовете.

Обръщаме Ви внимание, че за да използвате горните възможности, е необходимо спазването на определени правила и процедури. Ако не ги спазите точно, рискувате да дължите обезщетение на работниците си.

Как да спасите Вашия бизнес от фалит – Държавата ще даде помощи с до 60% от заплатите

Министърът на финансите Владислав Горанов на 15.03. обяви, че държавата ще подомогне бизнеса като поеме 60% от заплатата на работниците, чиято дейност е “доказано” засеганата от епидемията. Към момента все още няма по-конректна информация каква точно ще е процедурата, но ние ще следим темата.

Ако искате да получавате имейл нотификация за новости от блога ни, можете да се запишете тук:

[ARForms id=181]

Ще направим всичко възможно да Ви помогнем да запазите бизнесите си и да преминете през този тежък период. Работим изцяло онлайн, за да минимизираме риска от разпространението на заразата.

Ако имате въпроси, можете да ни пишете тук.

[ARForms id=100]

Свързани статии с темата как да спасите Вашия бизнес от фалит

Как да се научим на ефективна и плодотворна работа в екип?
Най-ефективният метод, с който можем да уредим отношенията със съдружниците си
Управление на финанси в една фирма – Какво трябва да знаем

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *