В какви компании инвестира Eleven и защо? Разговор с Даниел Томов, основател

Подготвихме изключително интересна статия, в която ще дадем отговор на въпроса “В какви компании инвестира Eleven и защо?” от първо лице! Представяме Ви нашият разговора с Даниел Томов от Eleven – един от първите фондове за финансиране на стартъпи в България.

Даниел Томов – основател и управляващ партньор в Eleven

Даниел е основател и управляващ партньор на Eleven Ventures, където от 2012-та насам инвестира в някои от най-динамичните и обещаващи технологични стартъпи в Югоизточна Европа – повече от 130 до днес.

Допълвайки ранния успех на първия фонд, през 2018-та Eleven анонсира изцяло частен VC фонд (2-ри фонд) за инвестиции в ранна фаза, подкрепен от някои от най-успешните технологични предприемачи и професионалисти от България и региона. Следвайки страстта си за изграждане на успешни компании, още от 2000-та година Даниел участва в развитието на стартъпи като инвеститор или основател в различни сфери от софтуер до чисти технологии.

Какво мислите за стартъп екосистемата в България?

За последните 8-10 години стартъп средата в България претърпя пълна метаморфоза. От почти несъществуваща екосистема с много ограничен брой стартъпи, към днешна дата сме един от най-динамично развиващите се стартъп хъбове в региона на Югоизточна Европа. Основна роля за това имат появилите се през 2012 фондове за рисков капитал в много ранна фаза – Eleven  и Launchub – които изиграха съществена роля в изграждането на една първа вълна предприемачи по модел на западни организации.

Осем години по-късно вече е налице една силна и функционираща екосистема, част от която са редица организации, които се стремят към това да направят България все по-привлекателна дестинация за стартиране на компания и привличане на капитал (например, Besco, BVCA и много други).

Набирането на капитал от компании в ранен етап се улеснява допълнително със скорошната поява и най-новите фондове, част от Фонд на фондовете.

В кои сектори насочвате инвестициите си през 2020?

През 2020, Eleven доразвива фокуса на инвестиции, който започва с втория фонд, като в момента интерес за нас представляват основно четири вертикали:

 • fintech,
 • healthtech,
 • future of work и
 • future of food.

Тази специализация ни позволява да развием много по-задълбочена експертиза и мрежа от конткати около съответните вертикали и по този начин – да сме много по полезни на нашите бъдещи портфолио компании.

В допълнение, и като част от нашата стратегия, още през 2019 започнахме да изграждаме стратегически корпоративни партньорства като част от всяка вертикала, които ни помагат както да опознаем всички страни на съответния сектор, така и да предоставим допълнителна стойност на компаниите посредством широкия ни кръг от партньори. Пример за успешна наша инициатива е Visa Innovation Program, която Eleven управлява за България, Гърция, Кипър и Румъния.

Какво търсите в компаниите, в които инвестирате?

На първо място е екипът – добре балансиран между технологична и бизнес експертиза, с история зад гърба си, с амбиция и много страст за това, което са захванали.

Естествено компаниите трябва да оперират в един от секторите, които са във фокус.

И не на последно място, търсим устойчиви бизнес модели с голям потенциал за развитие и експанзия отвъд границите на България.

Относно етап на развитие на компаниите, стремим се да бъдем първия институционален инвеститор, който влиза в компаниите, съответно на pre-seed или seed етап. Очакваме, обаче, компаниите да имат готов продукт и да могат да демонстрират първоначален traction – посредством първи клиенти, съществуващи партньорства или начални приходи.

Какви средства планирате да инвестирате през 2020?

Фонд 2 е към своя край и имаме възможност да инвестираме в още няколко компании преди края на годината. Вече сме започнали процес по фондонабиране на трети фонд, който още повече ще се фокусира върху текущата ни инвестиционна стратегия.

Под каква форма се извършва финансирането?

Най-често, инвестициите се извършват посредством закупуване на дял от компанията като Eleven обикновено се стреми да получи около 10-15% от акциите на компанията срещу инвестицията си.

В по-редки случаи е възможно и финансиране чрез конвертируем заем, който дава възможност сумата да бъде преобразувана в дялове от компанията на по-късен етап.

Честа практика на Eleven е и да извършва инвестиции съвместно с ко-инвеститори. Голяма част от средствата във фонда се пази за последващи инвестиции в портфолио компаниите като по-този начин Eleven има възможност да подкрепя компаниите и след първоначалната инвестиция. 

Извън финансирането с какво подпомагате компаниите?

Най-голямата сила на Eleven е в мрежата от контакти, която може да предостави на своите компании. Освен че всички партньори имат разнообразен опит и седят на редица бордове на значими организации (Endeavor, Bulgarian Innovation Hub, AUBG, Campus X и други), през годините фондът се утвърди като водещ Seed фонд в региона и има редица партньорства с други инвеститори подкрепящи компании в различни етапи от тяхното развитие, корпорации, ментори и експерти в различни сектори. Ако трябва да опишем подкрепата на Eleven в няколко точки:

 • Общност от предприемачи, ментори, инвеститори
 • Свързване със стратегически партньори
 • Помощ при стъпване на нови пазари
 • Подкрепа при последващи рундове на финансиране (от Илевън + търсене на ко-инвеститори)
 • Подкрепа при търсене на ключов персонал

Какво планирате до края на 2020? Има ли предстоящи събития?

Започнахме планирането на фонд 3, за който ще споделим повече през есента.

Как компаниите могат да кандидатстват за финансиране от Eleven?

Като цяло стоим далеч от формалните модели на кандидатстване, защото вярваме в личната връзка с предприемачите, Компаниите, които искат да се свържат с нас могат да направят това, чрез контактната форма на уебсайта ни.

Ако погледнем назад, най-успешните компании, в които сме инвестирали до сега, са стигнали до нас чрез препоръка от нашата общност от предприемачи, ментори или инвеститори. Това са хората, с които работим тясно всеки ден и чието мнение ценим особено при вземане на решение за инвестиция.

Свързани статии

 1. Как българска компания привлече инвестиция от 1.8 млн. долара? – Практични съвети
 2. Как да представите бизнеса си по правилния начин пред потенциални инвеститори?
 3. Инструменти за дялово финансиране!
 4. 15,6 млн. евро инвестиция в български стартъпи, благодарение на Innovation Capital

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *