Процедура по закриване на фирма (ликвидация)

Закриване на фирма – ликвидация. Ако фирмата ти не е имала дейност от години или си сигурен, че повече не искаш да се занимаваш с нея, заличаването й е правилното решение за теб.

Закриване на фирма – какво трябва да знаем?

Процедурата по закриване на фирма – ликвидация се извършва пред Търговския регистър. Ако всичко е преминало успешно, в края на процеса твоята фирма ще бъде закрита от регистъра.

Колко време отнема да се закрие фирма?

Заличаването на фирма отнема средно между 7-10 месеца. Да, процедурата по никакъв начин не може да се определи като бърза. Но не се притеснявай, ако ние се ангажираме със заличаването на твоята фирма, единственото, което трябва да правиш, е да следваш нашите инструкции и ние ще се погрижим всичко да е наред.

Етапи

Заличаването минава през два етапа

  • Обявяване на заличаването (ликвидация)
  • Заличаване

Закриване на фирма – етап едно

Първата фазана процедурата по ликвидация започва с издаване на удостоверение от НАП, че твоята фирма не дължи пари на държавата. Ако имаш неизплатени дългове, няма да можеш да заличиш фирмата си.

След това се публикува покана до всички в Търговския регистър, с която каниш всички кредитори на дружеството да потърсяст вземанията си. Това означава, че ако има недовършени договори, ще трябва да ги довършиш в този период.

Практически съвет:

Нашият опит показва, че ликвидациите минават най-лесно и бързо, ако предварително си изчистил всички договори и задължения преди да започнеш процедурата.

По закон първата фаза продължава поне 6 месеца.

Закриване на фирма – етап две

Във втората фаза на процедурата по ликвидация най-важното е да предадеш всички документи на наетите във фирмата ти служители през годините и да направиш заключителен баланс.

Предаването на трудовите документи се извършва пред НОИ.Процедурата е много лесна, ако не си имал работници във фирмата. Може обаче да стане доста сложна, ако имаш много документи, защото те се подреждат и подвръзват по специален начин.